Snart nyår

Ingen hejd på festerna nu i slutet av december som vanligt. Satsar hårt på nyårsfesten som för min del känns viktigare än julen då jag är så van att jobba under julhelgen.

Har varit och handlat mat inför nyår och planerat menyn som ser ut såhär:




För den som är intresserad av recepten följer de här:

Ainos kräftsoppa:

2 msk smör
2 stora morötter
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
400 gram Kavli kräftmjukost
2 burkar färdigskalade kräftstjärtar
2 dl Creme Fraiche (standard ej lätt)
Svartpeppar
Dill

Grovriv morötterna, fräs med mjöl och smör. Späd långsamt med vatten. Tillsätt buljong och peppar. Ha i kräftosten, blanda i creme fraiche. Tillsätt dill och låt soppan puttra en stund. Lägg sist i kräftstjärtarna, värm upp men koka inte.

Receptet har jag fått av en fd arbetskamrat


Helstekt oxfilé:

Oxfilé 150 gram per person
Smör
Salt 
Svart- och vitpeppar

Stek oxfilén runtom i smöret i en het panna så att den får fin färg. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnsform, stick in en köttermometer i mitten på köttbiten och stek i 200 grader tills köttet uppnått önskad temperatur. 55-57 grader för rött kött, 60-62 grader för rosa kött och 65-68 för lätt rosa till genomstekt kött. Ta ut ur ugnen och låt vila insvept i folie 15 minuter innan du skär köttet.


Rödvinssås:

2 schalottenlökar
2 msk smör
2 msk socker
svartpeppar
3 dl vatten
2 msk kalvfond
5 dl rött vin
2 msk soja
1½-2 msk balsamvinäger
2-3 msk maizena

Hacka löken och fräs den i smöret. Tillsätt sockret och fräs till sockret börjar bli brunt. Späd med vatten, vin, soja, balsamvinäger, fond. Koka ihop i minst 15 min. Sila såsen om du inte vill ha lökbitar i den. Blanda maizena i lite kallt vatten och red såsen till önskad tjocklek. 

Receptet kommer från http://mariellsrecept.blogspot.se/


Duchessepotatis:

10 medelstora potatisar. Gärna av mjölig sort.
Standardmjölk
Smör
3 äggulor
1 tsk socker
Salt
Peppar

Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen, tillsätt smöret och lite mjölk. Vispa till ett fluffigt mos. Tillsätt så mycket mjölk så att moset blir mjuk och fluffigt.Tillsätt äggulorna under vispning. Smaka av med sockret, salt och peppar. Spritsa ut toppar av moset på en bakpappersklädd plåt och grädda högt upp i ugnen i 250 grader i några minuter tills moset får fin färg.



Chokladmousse på hallonspegel:

4 port

120 gram mörk choklad, minst 70% kakao
3 dl vispgrädde
2 äggulor
(några droppar konjak, rom eller likn)

Hallonspegel:

300 gram hallon
2 dl vatten
1 dl socker

Riv eller finhacka 20 gram av chokladen till garnering och ställ åt sidan. Bryt resten av chokladen i bitar och smält i vattenbad. Vispa grädden i en bunke. Grädden ska vara fluffig, inte för hårt vispad då moussen annars kan bli grynig. Rör ner äggulorna och några droppar av spriten i chokladen. Vänd ner chokladsmeten i grädden. Ställ moussen för att stelna i kylskåpet 2-3 timmar.

Koka upp hallon, vatten och socker i en kastrull. Kör såsen i mixer och sila den för att få bort kärnorna. Låt svalna.

Häll lite hallonsås på en liten tallrik eller i botten på en skål. Forma ett ägg av chokladmoussen med en blöt sked och placera den i såsen. Strö över hackad choklad och servera.

Recptet från Per Morbergs kokbok: Scenen, livet och konsten att laga mat



Kommentarer