Det viktigaste på julbordet

Jag har hittat veganiserade recept på de två viktiga klassikerna på det finska julbordet från sidan Yhteishyvä. Jag har anpassat dessa till att använda Oatly iKaffe som min favoritvariant av havredryck.

Fotografierna från ursprungssidan, men mina såg lika goda ut fast inte lika stylade bilder :)

Morotslåda
Morotspuré


1 kg morötter
5 dl vatten
1 tsk salt

Risgrynsgröt

1 dl grötris
5 dl havredryck tex iMat Kaffe
0,5 tsk salt

Övrigt


50 g mjölkfritt margarin
0,5 dl ströbröd
0,5 dl sirap
en nypa malen kryddpeppar
en nypa malen muskotnöt
en nypa malen vitpeppar

Blanda grötris, havredryck och salt i en kastrull. Låt bli varmt och blanda väl. Låt gröten sjuda och tjockna på låg värme i 30-40 minuter tills riset mjuknat. Rör om då och då och späd med vatten vid behov.

Skala och tärna morötterna. Koka morötterna i vattnet och saltet och koka i 20 min tills morötterna är mjuka. Mixa till puré.

Blanda ihop morotspuré och risgröt i en bunke. Tillsätt margarin, ströbröd och sirap. Rör tills margarinet smält. Tillsätt kryddorna. Smaka av. Skeda blandningen i en ugnsfast form.

Strö ströbröd på ytan, lägg några små margarinklickar på ytan och grädda i 180 grader i ca 1,5 timme.KålrotslådaKålrotspuré

1 kg kålrot
6 dl havredryck tex Oatly iKaffe
1 tsk salt

Övrigt

50 g mjölkfritt margarin
1,5 dl ströbröd
1 dl växtbaserat matlagningsgrädde tex Oatly iMat
0,5 dl sirap
malen vitpeppar
en nypa malen muskotnöt

Skala och tärna kålroten. Lägg kålrot, havredryck och salt i en kastrull och koka på medelvärme tills kålroten är mjuk. Det kan hända att havredrycken skär sig men det påverkar varken smak eller utseende på färdig rätt.

När kålroten är mjuk, häll av vätska från kastrullen och spara det om det behövs till spädning. Mixa slätt med stavmixer. Späd vid behov med kokvätskan. Konsistensen ska vara som något lös gröt.

Rör ner margarinet i den varma kålrotspurén. Tillsätt ströbröd, havregrädde, sirap och kryddorna. Smaka av med salt.

Häll i en ugnsfast form. Strö lite ströbröd på ovansidan, klicka små margarinklickar på ytan. Grädda i ugn 180 grader i ca 1,5 timme.

Kommentarer