Gripsholms slott

Igår åkte jag och Sven till Gripsholms slott.
Jag återkommer gärna dit flera gånger då det är ett så vackert och charmigt slott.

Beskrivning om slottet från websidan Kungliga slott:

"Gripsholms slott
I vasaborgen Gripsholm ryms en fyrahundraårig historia. Här finns landets främsta exempel på gemak från vasakungarnas tid och en av Europas mest välbevarade 1700-tals teatrar. Till höjdpunkterna hör också statens porträttsamling – Sveriges kändisar hänger på Gripsholm.
Slottet byggdes på 1500-talet på Gustav Vasas initiativ. Här finns välbevarade rum från den epoken, det mest berömda är Hertig Karls kammare. 
Till sevärdheterna hör Gustav III:s teater, som teaterkungen lät inreda i ett av slottets runda renässanstorn.
Gripsholms slott är internationellt känt för sin stora porträttsamling – Svenska statens porträttsamling – med porträtt av betydande personer från Gustav Vasas dagar ända fram till vår egen tid."
Vi åt mat på Slottspaviljongen som faktiskt hade två veganska rätter att välja emellan. Jag åt pasta linguini med vegansk ärtpesto & pinjenötter och Sven åt Fisk- och skaldjursgryta med fänkål, musslor, räkor & aioli. Kakelugnar i nästan alla rum. Gillar de här gröna mest. Så fin färg:

Bröllopsfotografering i slottsparken:

Den fina teatern:
Gripsholmslejonet, ett stackars dåligt uppstoppat djur, som till och med fått en egen facebooksida, stod fortfarande kvar: 

Den stora porträttsamlingen är fantastisk. Fotade bara denna tavla på Anneli Alhanko som är en sverigefinsk balettdansös. Hon utsågs 1990 av kungen till hovdansare, den första i svensk historia. En underbar bild:Kommentarer

  1. Vilka fina bilder vi tog denna trevliga dag tillsammans på Gripsholms slott

    SvaraRadera

Skicka en kommentar