Vill tipsa om edamamebönor eller gröna sojabönor. Jag är inte själv någon älskare av bönor i sig, brukar kunna äta bönor i chili con carne eller i andra maträtter men oftast tycker jag inte om bönor som inte har sällskap av annan mat, som en egen rätt så att säga. Dessutom är många bönor för mjöliga i konsistensen för att tilltala mig. Men i edamamebönan hittade jag "min sort". Den är inte mjölig alls utan mer ärtlik i konsistens (och färg). Den innehåller protein, som alla bönor, vilket är bra för mig som magsäcksopererad, 8 gram protein/100 gram. Inte den allra proteinrikaste bönan men all protein man får i sig är bra, den man inte får i sig räknas inte :-)
Bönorna går också under namnet mukimame och egentligen är de dem man avser eftersom edamame är eg bönor som är kvar i sin skida medan mukimame är de lösa bönorna. Men här går i affärerna går de lösa bönorna under namnet edamame vad jag sett i alla fall eller så står det gröna sojabönor helt enkelt.
Jag lagade bönorna som tillbehör till min laxbit och matvete enligt följande recept:
Edamamebönor med chili och vitlök
250 gram frysta edamamebönor (förvällda, de sorter jag sett säljs förvällda och frysta)
4 klyftor vitlök
1 röd chili
1-2 st stjärnanis
salt
olja
1 ½ dl vatten
Skiva vitlöksklyftor och chili tunnt. Hetta upp olja i en wokpanna eller mindre stekpanna. Lägg i vitlök och chili i den heta oljan och fräs i 1 min. Häll i bönorna (du behöver inte tina dem) och stjärnanisen i bitar. Fräs och rör runt i ett par minuter. Salta, jag hade i en rejäl nypa flingsalt, och häll på vattnet. Låt puttra i 5-7 minuter. Servera som tillbehör till valfri fisk eller kötträtt eller ät som det är.
Bönorna går också under namnet mukimame och egentligen är de dem man avser eftersom edamame är eg bönor som är kvar i sin skida medan mukimame är de lösa bönorna. Men här går i affärerna går de lösa bönorna under namnet edamame vad jag sett i alla fall eller så står det gröna sojabönor helt enkelt.
Jag lagade bönorna som tillbehör till min laxbit och matvete enligt följande recept:
Edamamebönor med chili och vitlök
250 gram frysta edamamebönor (förvällda, de sorter jag sett säljs förvällda och frysta)
4 klyftor vitlök
1 röd chili
1-2 st stjärnanis
salt
olja
1 ½ dl vatten
Skiva vitlöksklyftor och chili tunnt. Hetta upp olja i en wokpanna eller mindre stekpanna. Lägg i vitlök och chili i den heta oljan och fräs i 1 min. Häll i bönorna (du behöver inte tina dem) och stjärnanisen i bitar. Fräs och rör runt i ett par minuter. Salta, jag hade i en rejäl nypa flingsalt, och häll på vattnet. Låt puttra i 5-7 minuter. Servera som tillbehör till valfri fisk eller kötträtt eller ät som det är.
Jag provade dina Kesoplättar, sååå gott! Och enkelt att göra :)
SvaraRaderaJa, visst är de enkla och goda. Gör själv dem lite då och då.
SvaraRadera