Varför blev jag vegan?

Det var ett beslut som växt sig fram långsamt. Jag har redan som tonåring tänkt tankar om att det är fel att behandla djur som vi gör. Har provat på vegetarianism på 1990-talet men klarade tyvärr inte av det då. Dock tycker jag att det är trist att det tog så många år innan jag tog steget. Men bättre sent än aldrig.

Den viktigaste anledningen är etisk dvs för hur kött och andra djurprodukter produceras idag med oerhört lidande för djuren. Även i Sverige. För att djur föds upp, lever sina korta liv i misär och lidande för en sådan onödig anledning att vi människor vill äta upp dem. Det är fel att döda en annan levande kännande varelse om det inte är nödvändigt. Och det är inte nödvändigt att äta kött.

Vi behöver inte längre äta kött, det finns fullgoda alternativ. Kött äter vi av gammal vana, kanske för att vi är för ignoranta för att fundera över alternativ, inte vet hur djur behandlas eller för att, trots att vi vet det, bara tycker att kött är gott, att djurens lidande inte är skäl nog för den uppoffringen att avstå. Vi föds in i ett samhälle där köttätandet är norm och vi växer upp med att kött och mjölkprodukter är en naturlig del av alla mål, men det behöver inte vara så för alltid.

Ännu värre än att djuret måste dö är hur det måste leva innan den dör.
Hela industrin har blivit för storskalig och för vinstdriven.

Med mitt resonemang skulle då det vara ok att äta kött som produceras småskaligt på ekologiska, kravmärkta gårdar samt viltkött. Och, ja, det är mycket bättre förstås men även den köttkonsumtionen bidrar till det dåliga eftersom inte alla människor är beredda att betala mycket för köttet och köper det billigare köttet från den dåliga industrin i alla fall. Det sämre alternativet kommer att finnas kvar i affärerna så länge det inte förbjuds i lagen. Och handen på hjärtat, detta med att endast köpa ekologiskt kött är endast ett sätt att döva sitt dåliga samvete så länge personen vid sidan om det ekologiska köttet även äter korv, ost och ägg från det vanliga snabbköpet. Inte är det särskilt många som köper dessa varor också från den ekologiska närbonden.
Dessutom så får de ekologiska grisarna eller tjurskallarna inte leva längre än de inom den storskaliga industrin. De slaktas inte på gårdarna utan skickas iväg till slakterierna och upplever stress som alla andra djur som slaktas där.

Också av miljöskäl. För hur köttindustrin påverkar klimatet och användandet av jordens resurser. Vi måste tänka på att jorden ska finnas till även för kommande generationer.

FNs livsmedelsorgan har publicerat en studie som visar att kött- och mejeriindustrin producerar mer växthusgaser än alla utsläpp i transportsektorn dvs mer än alla bilar, lastbilar, tåg, fartyg och flygplan gör tillsammans.
Det går åt enorma mängder vatten till att producera kött. Torka är ett problem i flera länder, inte bara vid ekvatorn eller ökenländer utan även i USA och länder i Europa. Till att producera en hamburgare på 100 gram krävs ungefär 2500 liter vatten. Att producera 1 liter mjölk krävs det tusen gånger mer vatten. Mer miljövänligt att äta växterna direkt istället för att mata de till djuren första för att sen äta upp djuren. En väldigt miljöovänlig omväg.

Som vegan sparar du varje dag över 4100 liter vatten, 20 kg spannmål, 2,7 kvadratmeter skogsmark, 4,5 kg koldioxid och minst ett djurs liv. Detta jämfört med en person som får sina kalorier från konventionell kost med kött, mejerivaror och ägg. Alltså så mycket mindre av resurser brukar veganer varje dag.
Kött och mejeribaserad kost är helt ohållbar och förstör klimatet på jorden. Efterfrågan på kött, mjölk och ägg måste minska om planeten ska överleva men i och med att jordens befolkning växer i en värld där köttbaserad kost är norm ökar istället efterfrågan.
Dagens djurkonsumtion är den största boven till att ekosystem förstörs, att maten inte räcker till alla i världen, att den globala uppvärmningen ökar, miljöförstöringen som beror på alla stora soja- och majsfält som behövs för att utfodra boskapsdjuren, att vargar och andra rovdjur jagas och skjuts. Allt detta kommer att fortsätta tills jorden är förstörd om inte vi alla lägger om vår kost och livsstil. Många vet inte om detta utan lever i sin egen bubbla vilket jag själv gjort alltför länge. Men det är aldrig försent att vakna, ta reda på saker, hur dina handlingar påverkar dig själv och andra.

Till sist så gör man stora hälsovinster för sig själv om man utesluter animalier i sin kost. Rött kött och charkprodukter har visat sig vara cancerframkallande (https://www.cancerfonden.se/nyheter/tydlig-koppling-mellan-rott-kott-och-cancer), (https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/kott-och-chark)

Dessutom så lider veganer sällan av för högt blodtryck eller för höga kolesterolvärden (http://www.lakareforframtiden.se/nya-ron/stora-halsovinster-med-vegansk-och-vegetarisk-kost-sammanfattade/)
Kommentarer