Lamm med rotfrukter i ugn

ca 400 grams bit lammrostbiff

Marinad:
2 msk vinäger, jag använde vit balsamvinäger
2 msk ljus soja
1 vitlöksklyfta
½ tsk honung
½ msk torkad rosmarin
½ msk torkad timjan
lite salt
2-3 msk olivolja

Blanda allt i en plastpåse och lägg ner köttet. Se till att marinaden kommer åt köttet på alla sidor. Låt ligga 2-3 timmar.

Bryn rostbiffen runtom i het stekpanna. Stick in en köttermometer till mitten av steken. Sätt in i ugnen, 175 grader. För rosa kött ta ut steken när termometern visar 57 grader. Svep in i folie och låt vila.

Parallellt med köttet så får du göra rotsakerna. Klyfta i små klyftor:

Potatis
Palsternacka
Morot.

Lägg i en ugnsform. Håll på lite olja, 2 msk hackad färsk timjan eller 1 msk torkad, salt och svartpeppar.

Lägg in i ugnen till de blir mjuka.

Till detta köpte vi en färdig sås denna gång: Jensens Whiskeysås som gick an men den var alldeles för söt och kommer inte köpas igen till vi glömt detta eller behöver en söt sås.

Köttet i påsen med marinad:



Köttet innan stekning:


 I ugnen tillsammans med rotsakerna:


Färdiga rättten. Köttet råkade gå över i temperatur och blev mer well done, men det var mört och välsmakande ändå:




Kommentarer