Gjorde en risotto igår.
Här följer receptet:
1 liter kycklingbuljong
3 dl avorioris
Olivolja
2 dl vitt vin
En halv gul lök eller två charlottenlökar
60 gram riven parmesanost
2-2,5 dl skalade räkor
Kokt skalad sparris
Babyspenat
Salt och peppar
Värm kycklingbuljongen och håll den varm.
Hacka lök fint. Fräs löken mjuk i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull. Häll i riset och fräs i någon minut. Häll på vinet och låt det koka in. Häll på ca 3-4 dl varm buljong. Riset ska nu sjuda lugnt. Rör om ofta och späd med mer buljong i omgångar ca en dl åt gången tills riset är krämigt och har lite kärna kvar. Risotton ska vara ganska lös.
Dela sparrisen i mindre bitar och stek hastigt i olivolja. Vänd ner räkorna och babyspenat. Salta och peppra.
Ta av riset från plattan och rör ner parmesanosten i det färdiga riset. Smaka av med peppar och ev salt. Rör ner två matskedar olivolja i riset. Blanda ner hälften av räk- sparris- och spenatröran i risotton. Resten lägger du över risotton på tallriken. Servera genast.
Lök och ris i olivolja:
Kommentarer
Skicka en kommentar