Auschwitz

Vi åkte till koncentrationslägret Auschwitz. Det finns egentligen väldigt mycket man skulle kunna skriva om det här. Både politiskt och känslomässigt.
Jag är inte en människa av många ord. Tycker att bilder talar för sig, därför jag sällan publicerar enbart text utan bara några rader till publicerade bilder i min blogg och i andra sociala medier..

Att jag ville besöka koncentrationslägret i Auschwitz grundar sig väldigt djupt tillbaka. Minns att jag på 1980-talet som tonåring läste olika skildringar om koncentrationslägren. Både som ren faktalitteratur, överlevarnas skildringar och romaner. Blev djupt drabbad av ondskan som skildrades, människoöden och vetskapen att det lika gärna kunde ha drabbat mig om jag var född av andra föräldrar på en annan plats.

I dagens Europa ser jag tyvärr att tendenserna från 1930-talets Tysklands främlingsfientlighet börjar återspegla sig. För mig känns det helt ofattbart men tyvärr är folk lätta att missleda genom propaganda och tidens nötning. Förintelsen går aldrig att avfärda pga mycket bevisning men tiden är sanningens värsta fiende och frågan är om folket bryr sig om bevisning om 20 år.

Några av våra bilder:Vår guide förklarar fotografierna;Använda Zyklon B behållare:


Zyklon B var ursprungligen ett insektsgift i pelletsform som i kontakt med syre bildade cyanvätegas som användes i gaskammare för att avrätta människor:
Glasögon tagna från fångarna:


Resväskor som fångarna fått skriva sina namn och adresser på i tron att de ska få tillbaka dem:


Emaljkärl som fångarna fått lämna ifrån sig:


Hårborstar:
Sovförhållandena på halm som sedan fick ändras till halmmadrtasser pga allt damm.I en lång korridor vick vi bevittna foton på fångar med namn, fångnummer, födelse- och dödsdatum. Män till höger och kvinnor till vänster. Alla fångar fick arbeta under samma villkor och dödsdatumen visar att kvinnorna levde under mycket kortare tid än männen pga det hårda fysiska slitet. Senare fotograferades inte fångarna längre utan registrerades enbart med tatuerade siffror på armen. Dels för att effektivisera men också för att avhumanisera hanteringen.
I block 11 skulle fångarna straffas genom tortyr. I olika tortyrrum fick fångarna genomgå olika experiment. Bla kunde fångar få står flera dagar i ståceller där de bara kunde stå upprätt utan mat eller vatten. 
För oss besökare var fotografering förbjuden i källaren där tortyren utfördes av respekt för de döda.

Det hölls skenbara "rättegångar i rummen på markplan där fångarna förklarades skyldiga för brott de inte begått.
Rättegångssal: 


Dösväggen, där arkebuseringar utfördes:


Rudolf Höss var en SS-officer som spelade stor roll i förintelsen av Europas judar. Han gick i spetsen för gasningen av judarna. Höss bodde precis bredvid lägret i en villa med tio rum tillsammans med sin hustru och barn.

Han fick till slut sitt världsliga straff och hängdes i denna galge i Auschwitz:Gaskammare, fönster utifrån:En av gluggarna som Zyklon B tillsattes från:


Utrymmet för gasningen:Ugnar:

Efter rundvandringen på Auschvitz I som var det ursprungliga koncentrationlägret och administrativt centrum för alla tre lägren åkte vi till Auscshwitz II Birkenau som var ett rent förintelseläger och 20 gånger större än Auschwitz I. Där utfördes de systematiska mördandet av judar med stora gaskamrar och krematorier. Auschwitz III - Monowitz var ett mindre arbetsläger.Birkenau:Avstånden kändes oändliga:

Vår duktiga guide:
Fångarna kom i boskapsvagnar och blev sorterade på perrongen. Blev anvisade till höger eller vänster utifrån om de skulle gasas direkt eller om de var arbetsföra och fick leva vidare ett tag till.Minnesmonument från 1960-talet:

 En av krematorierna:

Minnesmärke vid askan av en del avrättade:
En av de bevarade tegelbarackerna med interiör:
Hédi Fried är en överlevare som jag beundrar stort för att hon orkar över 90-år gammal berätta.

Hédi i Nyhetsmorgon:


Hédi hos Skavlan:
Kommentarer