God vardagsmat

Känner mig nöjd med dagens middag. Inget märkvärdigt men det blev väldigt lyckat i smakerna.
Köttfärsbiffar i gräddsås, helt enkelt.

Biffarna:
500 g blandfärs
1 finhackad rödlök
1½ dl vatten
1 dl grädde
5 msk ströbröd
1 ägg
1 tsk salt
vitpeppar

Låt vatten, grädde och ströbröd svälla i en bunke i några minuter. Ha i lök, ägg, kryddor och köttfärs och blanda ihop ordentligt men rör inte för länge, då blir köttfärsen trådig.

Forma till biffar i valfri storlek. Jag fick det till 9 biffar. Stek dem i ganska hög värme i smör i stekpanna så att de får färg. Lägg i ugnssäker form och grädda i 175 grader i ca 15 minuter.

Såsen:
3 dl vatten
1 dl grädde
1 tärning köttbuljong
1 ½ smör
1 msk vetemjöl
1 tsk svartvinbärsgelé (eller annan gelé)
soja, salt, vitpeppar

Vispa ur stekpannan som du stekt biffarna i med 3 dl vatten och 1 dl grädde. Låt puttra medan du smälter smöret i en kastrull och vispar i mjölet. Häll vätskan i stekpannan i kastrullen under omrörning. Låt såsen koka i 5 minuter, rör då och då. Ha i gelén. Smaksätt med en liten skvätt soja, salt vid behov och vitpeppar.

Servera med kokt potatis.


Kommentarer